Romanian PC Forum Sabitech Media - web design, gazduire web, promovare, seo, logo design si branding


Go Back   Romanian PC Forum > Hardware > Componente si Accesorii > Memorii

Memorii Single si Dual channel, DDR, DDR2, DDR3, teste, latente, recomandari, reviews, etc.


Reply
 
Thread Tools
Old 03.10.2013, 14:54   #1
Pixie
RPC Beginner
 
Join Date: 03.10.2013
Age: 27
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Problema BIOS single/dual channel

Buna! Am si eu o problema ce ma sacaie de 3 zile incoace si nu mi-o explic si nu-i dau ce capat nicicum.
Ca si configuratie am asa - don't judge
* placa de baza ASRock N68C-GS-FX cu o placa video NVIDIA GeForce 7025 integrata, dual slot 2xDRR2@1600/2xDDR3@1066 ;
* video card ASUS GeForce GTX 650 1GB GDDR5 PCI-Express;
* procesor AMD FX Black Edition 6-Core 3.3 GHz 14.0 MB
* 2x2GB Kingston DDR3 placute RAM, sunt identice, au aceeasi capacitate, frecventa etc.
* Win7 pe 64.

Problema mea e urmatoarea : am pornit PC-ul si mi s-a parut ca merge un pic mai greoi ca de obicei si mi-am bagat nasul sa vad care ar putea fi cauza problemei... Mergand My Computer-click dreapta-Proprieties imi scrie 4GB Ram (1.98 usable). Am verificat sa nu imi fure din resurse placa video incorporata, nu e aia problema, e setat pe Auto si PCI-Express in Bios. Am testat cu CPU-Z, imi vede 4 Gb Ram, ambele placute, dar Single channel. Am testat ramii si intre ei schimbandu-le pozitia, si separat, placuta A singura in slotul 1, apoi in slotul 2; placuta B singura in slotul 1 si apoi in slotul 2. Aici vine o parte funny :

Placuta 1 - slot 1 - booteaza
Placuta 1 - slot 2 - booteaza

Placuta 2 - slot 1 - booteaza
Placuta 2 - slot 2 - NU booteaza.

Am testat ramii si pe alta placa de baza, acelasi model de placa de baza, doar un pic mai veche ca si a mea, ii vede pe toti, booteaza, totul fain frumos. In Bios imi vede ambele placute.

Ok, am lasat-o balta aseara, nu mai aveam nervi de toata chestia, si azi dimineata am mai incercat sa mai testez o data placutele. Surpriza - booteaza ambele placute pe ambele sloturi. Am zis ca am scapat, ca s-a rezolvat de la sine, nu inteleg de unde a inceput totusi problema, nefacand absolut nimic, ea aparand din senin, dar n-a fost asa usor... Acum booteaza, intra in windows, ruleaza PC ce ruleaza, isi da restart, se schimba pe single channel. Ii dau iar restart, se schimba pe dual channel, si tot asa... Cand las sa ruleze pe single channel, nu isi mai da restart singur windowsul.

N-am umblat pe la frecvente, OC Tweaking din Bios ca imi prind urechile acolo, n-am cunostiinte asa de vaste

Ce e frustrant e ca n-am avut problema asta de la inceput de cand am facut configuratia, chiar am fost atenta sa nu am probleme de compatibilitate intre piese, si am lucrat cu PC asta pe putin 6 luni fara problema asta.

Daca aveti vreo idee ce ar putea fi, o sugestie ce sa-i fac, apreciez! Mersi in avans!
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
Pixie is offline   Reply With Quote
Old 03.10.2013, 18:38   #2
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,949
Thanks: 4,656
Thanked 6,220 Times in 2,985 Posts
Default Re: Problema BIOS single/dual channel

Testează plăcuțele cu memtest86 și revino cu detalii.
__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, īnsă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
Old 03.10.2013, 22:53   #3
Pixie
RPC Beginner
 
Join Date: 03.10.2013
Age: 27
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Problema BIOS single/dual channel

Am rulat MemTest86, imi zice asa :

CPU Clk : 3315 MHz
L1 Cache 80k 95393 MB/s
L2 Cache 2048k 19746 MB/s
L3 Cache 8192k 9732 MB/s
Memory 2031M 4183MB/s
Testing: 1024k - 2032M 2031M of 2031M
CPU's found : 6; CPU's started : 6; CPU's active : 1; CPU mask : ffffffff
Itetations : 2 Pass : 0 Errors : 0 AdrsMode:64Bit

Sunt mai tare acuma in ceata )
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
Pixie is offline   Reply With Quote
Old 04.10.2013, 12:14   #4
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,949
Thanks: 4,656
Thanked 6,220 Times in 2,985 Posts
Default Re: Problema BIOS single/dual channel

Văd că ai lăsta testul să ruleze doar de 2 ori, și nu ai primit nici o eroare, ceea ce īnseamnă că nu sunt probleme, deși ar fi indicat să-l lași să ruleze mai mult, mie mi s-a īntāmplat să īmi apară erorii după ciclul 20.
__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, īnsă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
Old 05.10.2013, 00:33   #5
bogdan
RPC Super Moderator
 
bogdan's Avatar
 
Join Date: 26.06.2010
Posts: 5,333
Thanks: 5,829
Thanked 7,829 Times in 3,982 Posts
Default Re: Problema BIOS single/dual channel

Tare mi-e ca problemele astea aleatoare apar datorita unui contact imperfect al unui modul de RAM in slot. Daca mai continua problemele, desfa PC-ul, scoate placutele de RAM, curata-le bine contactele astfel: intai cu un servetel inmuiat in spirt, apoi cu o guma de sters, in final iarasi cu un servetel inmuiat in spirt. De asemenea, slotul incearca sa-l cureti cu un servetel cu spirt (ai grija sa nu ramana scame de la hartie in dreptul contactelor !). Evident, lasi timp suficient ca sa se usuce bine inainte de a monta totul la loc.
Precautii necesare inainte de a incepe operatia de curatare:
1) deconectezi neaparat cablul de alimentare din sursa
2) trebuie sa fii sigura ca nu esti incarcata electrostatic (mai ales daca porti o haina din material sintetic): pui degetul pe borna de pamantare de la o priza. E foarte important pasul asta: orice descarcare electrostatica are mari sanse sa "prajeasca" instantaneu o placuta de memorie RAM.
__________________
CHIAR Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
bogdan is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to bogdan For This Useful Post:
AnbuBlack (05.10.2013)
Old 05.10.2013, 09:45   #6
Pixie
RPC Beginner
 
Join Date: 03.10.2013
Age: 27
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Problema BIOS single/dual channel

Am facut si aia am manusi anti-statice speciale pentru umblat in PC-uri si pensule de praf anti-statice cu care curat periodic PC-ul... Oricum sa curat sloturile si sa ma uit dupa pini indoiti, ceva damage la sloturi vizibil a fost primul lucru pe care l-am facut, desi nu ar avea de unde sa pateasca ceva, PC-ul meu sta sus pe birou langa mine, deci nu aduna praf prea mult plus ca nu il tin deschis, am cooling bun pe el si nu mi se incalzeste ... Daca ar fi depuneri pe placutele de rami, nu mi-ar face contact pe alta placa de baza, si le-am testat si pe alta placa, tot un N68 de la AsRock, dar o generatie mai veche si acolo vede tot perfect ... Si pe placa asta le vede perfect si e totul roz si bine daca rulez doar cu o placuta, am scris in postul original ca am testat separat cu fiecare placuta singura pe rand pe fiecare slot de RAM, cand le pun pe ambele incepe distractia.

Ieri am dat load defaults la BIOS si mi-a vazut dual channel, am lasat sa mearga un pic BIOS-ul, ma uitam la secundarul de la BIOS clock si vedeam ca merge, a mers maxim 2 minute si a dat freeze... Si ii dau restart si iara imi vede pe single channel si tot asa ma distreaza de 2 zile incoace ...
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
Pixie is offline   Reply With Quote
Old 05.10.2013, 12:56   #7
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,949
Thanks: 4,656
Thanked 6,220 Times in 2,985 Posts
Default Re: Problema BIOS single/dual channel

Īncearcă și un update de BIOS, pe site zice pe la o versiune intermediară că au: "Modify share memory algorithm.", poate asta rezolvă problema.
__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, īnsă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
Old 05.10.2013, 16:16   #8
walterro54
RPC Special Member
 
walterro54's Avatar
 
Join Date: 14.04.2013
Posts: 270
Thanks: 184
Thanked 324 Times in 171 Posts
Default Re: Problema BIOS single/dual channel

Sfaturile colegilor sunt exact ceea ce trebuie sa faci in cazul tau, dar, daca nu rezolvi, ca ultima solutie, poti considera viabila si patania mea:
O prietena m-a rugat sa ma uit si la PC-ul ei care, nu stia de ce, se misca foarte lent. Nu-mi amintesc ce configuratie avea Pc-ul, dar avea numai 1 Gb ram (atat imi amintesc).Atentie, o singura placuta, cu 1 Gb ram.
PC-ul pornea, dar in My PC, nu vedea cati ram are, adica, stia ce procesor are, ce sistem operativ, dar despre memoria ram, intuneric. Deci boota, dar se misca lent si nu stia de cati ram are. Ce am facut eu? (nu spun ca e valabil si pentru tine, dar eu asa am rezolvat problema):
L-am desfacut din toate oasele, am curatit toate contactele (HDD, placa wireless, placuta ram, schimbat pasta termica, etc...). Am folosit spirt pentru contacte.
Oricum se misca greu, asa ca, fara o verificare in prealabil (dupa operatiile de mai sus), am schimbat si Windows-ul si... surpriza maxima: PC-ul booteaza, vede configuratia corect (inclusiv 1 Gb ram), deci problema a fost rezolvata. Cauza....
Raspunsul corect, ar fi contacte imperfecte si totusi: cum poate boota un sistem care, in cazul meu, avand numai 1 Gb ram (o singura placuta), fiind contact imperfect, ar fi trebuit sa nu booteze ?
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
walterro54 is offline   Reply With Quote
Old 07.10.2013, 12:34   #9
Pixie
RPC Beginner
 
Join Date: 03.10.2013
Age: 27
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Problema BIOS single/dual channel

Creeed ca mi-am gasit problema ...

__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
Pixie is offline   Reply With Quote
Old 07.10.2013, 22:06   #10
maca
RPC Member
 
Join Date: 08.07.2012
Location: Aiud
Age: 38
Posts: 33
Thanks: 8
Thanked 9 Times in 6 Posts
Send a message via Yahoo to maca
Default Re: Problema BIOS single/dual channel

Quote:
Originally Posted by Pixie View Post
Creeed ca mi-am gasit problema ...

Nu inteleg, ce anume a fost ?
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
maca is offline   Reply With Quote
Old 07.10.2013, 22:19   #11
Pixie
RPC Beginner
 
Join Date: 03.10.2013
Age: 27
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Problema BIOS single/dual channel

Scuze, am crezut ca e mai evident de atat )

__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
Pixie is offline   Reply With Quote
Old 07.10.2013, 23:15   #12
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,949
Thanks: 4,656
Thanked 6,220 Times in 2,985 Posts
Default Re: Problema BIOS single/dual channel

Din ce văd īn fotografii, diagnonsticul este clar; ce nu știu este dacă se mai poate reatașa pe respectiva plăcuță, cel mai bine este să īntrebi la un electornist/depanator pc.
__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, īnsă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
Old 13.10.2013, 23:40   #13
bogdan
RPC Super Moderator
 
bogdan's Avatar
 
Join Date: 26.06.2010
Posts: 5,333
Thanks: 5,829
Thanked 7,829 Times in 3,982 Posts
Default Re: Problema BIOS single/dual channel

Pare a fi un condensator SMD; cu o penseta + letcon cu varf fin se poate relipi. Recunosc ca n-am mai vazut asa ceva pana acum; e primul condensator SMD pe care il vad "cazut" astfel din lipituri...

De supraincalzit nu cred ca s-a supraincalzit deoarece un condensator n-ar avea de ce; plus ca PCB-ul nu pare "parlit" in zona respectiva. Singura varianta plauzibila e cea a unui soc mecanic, desi ma mir cum de nu s-a ciobit/spart condensatorul, ba chiar a iesit "frumos" din lipituri.
__________________
CHIAR Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
bogdan is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to bogdan For This Useful Post:
yo9fah (14.10.2013)
Reply

Bookmarks

Tags
bios , channel , ram


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[VAND] Kit memorii DDR2 4Gb (2x2Gb) Dual Channel KINGSTON Freigeboren Hardware 1 01.10.2013 21:27
problema bios mircea2 Suport Tehnic 3 22.09.2013 16:05
Dual-boot problema Alin99 Suport Tehnic 17 17.04.2012 12:26
problema bios? mircea2 Intel 10 06.12.2011 09:55

 
Advertisement




camere foto digitale

aparate foto digitale


Partner Links
Sabitech Media - dezvoltare web, servicii media

RSP Forum - sateliti.info
Comunitate Satelitara






All times are GMT +2. The time now is 11:15.


Powered by vBulletin® - © Jelsoft Enterprises Ltd.
~ Copyright © 2007-2015 Romanian PC Forum ~
Toate drepturile rezervate

Romanian Sattelites Provider Wi-Fi Magazin