Romanian PC Forum Sabitech Media - web design, gazduire web, promovare, seo, logo design si branding


Go Back   Romanian PC Forum > Software > Unix - Linux - BSD > BSD-uri

BSD-uri Totul despre BSD-uri, FreeBSD, etc


Reply
 
Thread Tools
Old 10.10.2011, 14:28   #1
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,910
Thanks: 4,633
Thanked 6,146 Times in 2,953 Posts
Exclamation PC-BSD 9.0 tutorial

PCBSD este un sistem de operare bazat pe FreeBSD(versiunea curenta a acestuia), nu este un fork al FreeBSD. Pe romaneste: un FreeBSD tunat destinat desktop/netbook-urilor; foloseste un utilitar grafic la instalare in loc de clasicul sysinstall/bsdinstall in linia de comanda, oferă drivere binare oficiale nVidia si Intel pentru accelerare hardware şi o interfaţă opţională 3D prin KWin, un manager de pachete cu interfata grafica care permite instalarea pachetelor native PCBSD, si anume .pbi (care se instaleaza la fel de usor ca in Windows cu un simplu click),suporta o multime de placi wireless, mediu desktop KDE 4(pana la veriunea 8.2), dar se potate instala si Gnome sau Xfce.

In versiunea 9.0 s-au adus unele modificari importante cum ar fi:

- aveti posibilitatea sa instalati 12 desktop managere: KDE4, GNOME 2, LXDE, Xfce4, Awesome, Enlightenment, IceWM, ScrotWM, Window Maker,FVWM,Openbox,Fluxbox.
- PBI-urile numai sunt de sine statatoare ca in versiunile precedente, acum share-uiesc librariile de sistem in siguranta cu ajutorul unei baze de date de tip hash, lucru care reduce cu multi dimensiunea lor si implicit download-ul (in trecut un .pbi continea toate librariile de care avea nevoie ptr a functiona, nu conta daca acestea erau sau nu instalate pe sistem sau aveau versiuni diferite)
- upgrade-urile .pbi sunt acum mult mai usor de facut, adica sunt descarcate numai fisierele care trebuiesc modificate ( in versiunile vechi, se reinstala tot .pbi-ul)
- Software Manager-ul a fost imbunatatit si acum se numeste AppCafe;
- sistemul .pbi a fost rescris si acum permite utilizarea scripturilor din linia de comanda;
-Control Panel-ul a fost adaugat in fiecare manager desktop ptr a oferi o mai buna configurare a sistemului indiferent de ce desktop alegeti;
- utilitare de configurare de la 4 managere desktop diferite pot fi adaugate in Control Panel, chiar si atunci cand nu sunteti logat intr-un desktop;
- Update Manager-ul a fos rescris si acum permite upgrade-ul sistemului, instalare de software (porturi, pachete si .pbi), aplicarea de patch-uri si reconstructia kernel-ului;
- un utilitar de configurare wireless a fost adaugat in system tray, ce permite vizualizarea si conectarea rapida la toate retele disponibile( in versiunile mai veche se facea manual)
- Life Preserver (un utilitar care permite un backup automat directorului /home) a fost imbunatatit, facand administrarea backup mult mai usora;
- numai trebuie restartat sistemul cand faceti modificari la setarile placi video;
- aveti posibilitatea sa instalati MythTV sau XBMC in timpul sau dupa instalarea sistemului;
- driverele touchscreen sunt incluse in sistemul de operare;
- scriptul amountd detecteaza automat dispozitivele USB ptr managerele desktop care nu suporta devd(un daemon de configurare al dispozitivelor "atasate",).

Pentru a instala PCBSD trebuie indeplinit un minimum de cerinte hardware:
-minimum:
Pentium II or higher
512 MB RAM
14GB of free hard drive space
Network card
Sound card
-recomandat:
Pentium 4 or higher
1024 MB of RAM
20GB of free hard drive space
Network card
Sound card
3D accelerated video card (NVIDIA or Intel)
Pentru laptop-uri conusultati pagina FreeBSD Laptop Compatibility: http://laptop.bsdgroup.de/freebsd/

Instalare
:

PC-BSD nu vine cu un manager de partitionare, asa ca e bine sa pregatiti din timp partitia(aveti grija sa fie una primara, nu logica) pe care doriti sa il instalati (sunt o multie de utilitare: puteti folosi Parted Magic, este un live CD).

Introduceţi Dvd, boot-area şi apoi instalarea sistemului ar trebui să înceapă. În cazul în care PC intra într-un sistem de operare existent, reboot şi setati BIOS-ul pentru ca la urmatorul boot calculatorul sa porneasca de pe DVD de instalare. Dupa cateva secunde veti vedea o serie de linii de cod derulandu-se pe ecranul dumneavoastra, ceea ce inseamna ca PC-BSD a fost citit,iar dupa veti vedea o imagine ca cea de mai jos:

Avem 7 optiuni pentru instalare:
Daca nu alegeti nimic v-a intra automat in prima optiune dupa 10 secunde.
1. Boot [default]: - incepe instalarea standard cu toate optiunile activate.
2. Boot with ACPI enabled: - in afara de instalarea standard acest mod permite si un management al energiei, care poate fi util pe laptopuri si anumite BIOS-uri.
3. Boot in Safe Mode: - selectati aceasta optiune atunci cand instalarea se blocheaza atunci cand probeaza harware-ul si optiunea 2 nu v-a ajutat.
4. Boot with verbose logging: - selectaţi această opţiune dacă doriţi să vedeţi mai multe mesaje detaliate în timpul procesului de boot. Acest lucru poate fi util în cazul cand aveti probleme cu anumite dispozitive hardware care faca ca instalarea sa numai progreseze.
5. Boot to emergency console: - utilizatorii avansati pot folosi această opţiune pentru a remedia deficienţele critice de sistem.
6. Boot with X in VESA mode: - daca programul de instalare nu poate să încărce driverul video al dumneavoastra, reporniţi computerul şi selectaţi această opţiune. Programul de instalare va incarca modulul VESA care funcţioneaza pe orice sistem care are o placa video.
7. Escape to loader prompt: - utilizatorii avansati pot selecta această opţiune de introduce comenzi avansate, cum ar fi modificarea kernelui sau încărcarea modulelor de kernel.

Urmatorul screen este cel de alegere al limbi pe care doriti sa o utilizati:Urmeaza alegerea tastaturi,daca nu alegeti una English keyboard este defaultul si v-a fi aleasa:Urmeaza alegerea tipului de instalare pe care doriti sa-l faceti si de unde doriti sa-l faceti:
- aveti de ales intre a instala PCBSD(Desktop) sau FreeBSD(server) o instalare minimala))
- instalare o puteti face pe de DVD/USB sau din retea/internet(aici v-a trebui sa configurati reteaua si sa furnizati date cum ar fi adresa IP,mask-ul, DNS-pe care le-ati obtinut de la provaiderul dumneavoastra de net)Urmeaza alegerea HDD pe care urmeaza sa se faca instalarea:
- daca PC-BSD este singurul sistem pe care vreti sa il instalati si HDD este gol atunci puteti utiliza optiunea:"Use Entire Disk" si click ptr a continua.
- daca aveti mai multe HDD puteti alege unul pe care sa instalati PC-BSD
- daca insa aveti un singur HDD si pe el mai aveti alte sisteme de operare instalate (dual-boot windows), atunci alegeti Advanced Mode si selectati partitia pe care doriti sa instalati PC-BSD(pe care ati pregatito inainte de inceperea instalari)
- la Additional Options alegeti UFS(Unix File System), daca alegeti ZFS va fi creata o mica partitie /boot, precum si una de /swap(care vor fi UFS), iar restul /, /var, /usr, vor fi ZFS, insa ZFS cere un sistem pe 64bit cu cel putin 4gb ram(cam 8gb ptr a functiona bine)Urmatorul screen va permite sa setati parola pe root(utilizatorul supream pe un sistem unix/linux) si sa creati unul sau mai multe conturi pentru utilizatori obisnuiti, sa alegeti shell-ul pe care acestia sa-l foloseasca.Tot aici insa la optiunea System Options puteti alege un nume ptr calculatorul dumneavoastra.=====End Part I=====
__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, însă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki

Last edited by AnbuBlack; 06.03.2012 at 23:30. Reason: modificare adrese fotografii
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to AnbuBlack For This Useful Post:
flashboy (10.10.2011), yo9fah (27.09.2012)
Old 10.10.2011, 16:07   #2
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,910
Thanks: 4,633
Thanked 6,146 Times in 2,953 Posts
Exclamation Re: PC-BSD tutorial

===== Part II =====

Urmatorul screen este Desktop unde puteti alege ce componente doriti sa instalati:- Base-I18N: - metode de introducere (ibus), fonturi, şi codecurile pentru utilizatorii de limbă japoneză, coreeană, chineză.
- Desktops - aici puteti alege sa instalati unul din desktopurile:GNOME2, KDE4, Xfce4,LXDE si selectand + puteti alege ce componente doriti sa instalati de la fiecare.
- Development: - utilitare software pentru dezvoltatori. Acestea includ instrumente de dezvoltarea QT, CMake, GNU make, Subversion, si git.
Hardware-Drivers: - Dacă da-ti click pe + puteţi selecta ce drivere sa instalti: HPLIP (pentru imprimante HP), handheld (pentru sincronizarea cu dispozitivele WinCE), şi drivere video NVIDIA.
- Misc: - aici puteti alege sa instalati MythTV si XBMC
-Unsupported-Desktops: - desktop-uri light pentru utilizatori experti. Puteţi selecta de la IceWM, Awesome, ScrotWM, sau Window Maker.
Nota: - Fluxbox este intotdeauna instalat si disponibil in meniul de login PC-BSD.

Urmeaza screenul Applications unde puteti alege ce sofware vreti sa instalati:Aici puteti instala urmatoarele aplicatii cu ajutorul celor 2 sageti, treceti aplicatiile pe care doriti sa le instalati din Available Components in Selected Components
- FreeBSD ports collection - (ports) - colectia de porturi FreeBSD (nu recomand instalare ei de aici ca este mai "invechita", vom instala una fresh dupa instalarea sistemului);
- FreeBSD system source - (src) - sursele aplicatiilor, necesare la compilari;

Urmatorul screen este Installation Summary, aici puteti vedea tot ceea ce vreti sa instalati pe sistemul dumneavoastra, daca ati uitat ceva folositi butonul Back pentru rezolva problema, daca totul este OK Next.Installation Progress, aici vedeti cum sunt instalate pachetele pe care le-ati selectat. Timpul de instalare v-a depinde de sistemul hardware pe care il aveti.Installation Finished Screen: gata ati terminat de instalat PC-BSD,trebuie sa restartati si sa scoateti DVD din unitatea de citire.Dupa reboot PC-BSD v-a porni si veti fi intampinat de urmatorul screen:Sunt disponibile 9 optiuni de boot:
0. Boot PC-BSD [default]: - porneste sistemul cu optiunile standard.Daca nu selectati alta optiune in 10 secunde aceasta v-a fi aleasa implicit.
1. Boot PC-BSD in single user mode: - utilizatorii avansati pot folosi această opţiune pentru a remedia deficienţele critice de sistem.
2. Boot PC-BSD with verbose logging: - selectaţi această opţiune daca doriţi să vedeţi mesaje detaliate în timpul procesului de boot. Acest lucru poate fi util dacă aveti probleme cu anumite componente hardware.
3. Toggle ACPI: - managementul ACPI al energiei. Acesta este dezactivat în mod defaul, deoarece este problematic pentru anumite BIOS-ul şi laptop-uri. Activati ACPI în cazul BIOS-ul suporta sau in cazul cand vreti sa testati ACPI.
4. Toggle Safe Mode: - safe mode cand aveti probleme cu anumite componente hardware si procesul de bootare se opreste.
5. Toggle X in VESA mode: - utilizati aceasta optiune daca sistemul PC-BSD nu reuseste sa "citeasca" driverul ptr placa video pe care o aveti. VESA este modul defaul si functioneaza cu cele mai multe placi video.
6. Run the Display Wizard: - dacă sunteţi în imposibilitatea de a accesa GUI(Graphical User Interface) datorită unei setări a display-ului, activaţi această opţiune pentru a boot în display settings wizard.
7. Escape to loader prompt: - utilizatorii avansati pot selecta această opţiune ptr a introduce comenzi avansate, cum ar fi modificare kernelului sau încărcarea modulelor de kernel. Acest prompt oferă un set limitat de comenzicare sunt descrise aici: http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO...ml#BOOT-LOADER
8. Reboot: - restarteaza calculatorul.

Dupa ce calculatorul a boot-at pentru prima data veti intalni Display Settings unde puteti alege driverul video ptr placa dumneavoastra, rezolutia pe care vreti sa o folositi, adancimea culori, monitorul.
Ultimul pas este login-ul pe sistemul dumneavoastra, unde veti putea alege tipul tastaturi, mediul desktop pe care vreti sa-l folositi.
Done! Ati instalat PC-BSD
__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, însă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki

Last edited by AnbuBlack; 04.02.2012 at 14:32.
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to AnbuBlack For This Useful Post:
yo9fah (27.09.2012)
Old 04.02.2012, 05:16   #3
yo9fah
RPC Expert Member
 
yo9fah's Avatar
 
Join Date: 28.01.2012
Location: Europa
Posts: 525
Thanks: 1,409
Thanked 298 Times in 185 Posts
Send a message via Yahoo to yo9fah Send a message via Skype™ to yo9fah
Default Re: PC-BSD tutorial

Unele poze nu se mai văd. Se poate face ceva!? Mulțumesc!
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
yo9fah is offline   Reply With Quote
Old 04.02.2012, 14:42   #4
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,910
Thanks: 4,633
Thanked 6,146 Times in 2,953 Posts
Default Re: PC-BSD tutorial

Gata acum numai sunt probleme, cei de la PC-BSD au schimbat putin adresele, si formatul unora din fotografii (din png in jpeg) si in felul asta s-a schimbat adresa fotografiei.
Oricum mai multe detalii gasesti in manualul sistemului: http://wiki.pcbsd.org/index.php/PC-BSD_Users_Handbook
sau la pagina wiki a sistemului: http://wiki.pcbsd.org/index.php/Main_Page
si bineinteles in manualul FreeBSD :http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO...ooks/handbook/
__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, însă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki

Last edited by AnbuBlack; 04.02.2012 at 14:45.
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to AnbuBlack For This Useful Post:
bogdan (04.02.2012), yo9fah (08.02.2012)
Old 05.02.2012, 18:57   #5
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,910
Thanks: 4,633
Thanked 6,146 Times in 2,953 Posts
Default PC-BSD tutorial video

Introduction to PC-BSD 9 Isotope

__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, însă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to AnbuBlack For This Useful Post:
inginerul01 (05.02.2012), XVanish (05.02.2012), yo9fah (08.02.2012)
Old 05.02.2012, 20:57   #6
XVanish
RPC Administrator
 
XVanish's Avatar
 
Join Date: 03.06.2008
Location: Baia Mare
Age: 36
Posts: 5,941
Thanks: 3,603
Thanked 3,327 Times in 1,962 Posts
Send a message via Yahoo to XVanish Send a message via Skype™ to XVanish
Default Re: PC-BSD tutorial

A trecut ceva timp de cand am mai folosit (Free)BSD iar acum raman surprins la cat de bine s-a dezvoltat... e chiar interesant, o sa incerc sa-mi fac timp de PC-BSD sa vad first hand cum e.
__________________
Internetul e distractie, nu pierde controlul!


Foloseste Google si YouTube inainte de a pune intrebari stupide!
XVanish is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to XVanish For This Useful Post:
AnbuBlack (05.02.2012)
Old 05.02.2012, 21:49   #7
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,910
Thanks: 4,633
Thanked 6,146 Times in 2,953 Posts
Default Re: PC-BSD tutorial

Eu il am instalat pe laptop (PC-BSD), insa pe desk am FreeBSD instalat din porturi, pe laptop insa am renuntat imi lua o gramada de timp si de lene am ales varianta Ubuntu(PCBSD) a FreeBSD .
snapshot2.png
__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, însă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to AnbuBlack For This Useful Post:
XVanish (05.02.2012), yo9fah (27.09.2012)
Old 05.02.2012, 21:51   #8
XVanish
RPC Administrator
 
XVanish's Avatar
 
Join Date: 03.06.2008
Location: Baia Mare
Age: 36
Posts: 5,941
Thanks: 3,603
Thanked 3,327 Times in 1,962 Posts
Send a message via Yahoo to XVanish Send a message via Skype™ to XVanish
Default Re: PC-BSD tutorial

Interesant, merci de screenshot! Poate ca-l pun si eu pe laptop, pe langa Win7... oricum vroiam sa pun un CentOS sau Ubuntu ca alternativa...
__________________
Internetul e distractie, nu pierde controlul!


Foloseste Google si YouTube inainte de a pune intrebari stupide!
XVanish is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to XVanish For This Useful Post:
AnbuBlack (05.02.2012)
Old 27.09.2012, 21:11   #9
yo9fah
RPC Expert Member
 
yo9fah's Avatar
 
Join Date: 28.01.2012
Location: Europa
Posts: 525
Thanks: 1,409
Thanked 298 Times in 185 Posts
Send a message via Yahoo to yo9fah Send a message via Skype™ to yo9fah
Default Re: PC-BSD 9.0 tutorial

L-am instalat și eu pe PC unde am 4G de ram și placa video de la nvidia, am ales sistemul de fișiere de tip ZFS, cel care spune că este recomandat pentru cei care au minim 4G de ram. Mâine am să încerc să văd dacă aici (cu PC-BSD) am ceva șanse cu recunoașterea plăcii wireless de la Broadcom, dacă nu, asta este ...

Ce am observat, ca diferențe între FreeBSD și PC-BSD, dacă pe FreeBSD consumul este în jur de aproximativ 100-200M ram iar procesorul este undeva pe la 5-10% cu excepția situației când instalez un pachet mai voluminos din porturi, unde se duce la 100%, în PC-BSD situația se schimbă radical, adică la consum este în stare să ia toată memoria disponibilă (urcă până la 3,5G de ram) dar procesorul lucrează lejer atât la instalarea pachetelor cât și în regim, hai să zic, normal.

În principiu, din câte am observat PC-BSD se mișcă mai bine decât FreeBSD, dar asta poate fi o constatare ambiguă zic eu, pentru că aici mai depinde și de setările efectuate de user.
__________________
"Two things are infinite, the universe and human stupidity, and I’m not sure about the universe" - Albert Einstein
yo9fah is offline   Reply With Quote
Old 27.09.2012, 21:37   #10
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,910
Thanks: 4,633
Thanked 6,146 Times in 2,953 Posts
Default Re: PC-BSD 9.0 tutorial

Sistemul de fişiere ZFS se poate instala de la 2GB în sus, dar optim este bine să ai de la 4GB->. PC-BSD are la bază FreeBSD şi este compatibil cu acesta 100% , doar că vine cu un instaler grafic în loc de CLI, anumite scripturi şi unelte grafice dezvoltate de ei (PCBSD Team) care fac ”zilele” userului mult mai uşoare, plus managerul de pachete PBI.

PS: Credeam că ai rezolvat cu placa wireless.
__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, însă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to AnbuBlack For This Useful Post:
bogdan (29.09.2012), yo9fah (27.09.2012)
Old 27.09.2012, 22:04   #11
yo9fah
RPC Expert Member
 
yo9fah's Avatar
 
Join Date: 28.01.2012
Location: Europa
Posts: 525
Thanks: 1,409
Thanked 298 Times in 185 Posts
Send a message via Yahoo to yo9fah Send a message via Skype™ to yo9fah
Default Re: PC-BSD 9.0 tutorial

Quote:
Originally Posted by AnbuBlack View Post
PS: Credeam că ai rezolvat cu placa wireless.
Nu, din nefericire nu am putut să rezolv cu eroarea de conectare la placa wireless de aici. Se pare că, din câte am înțeles, este un bug. Aștept să apară FreeBSD 9.1 Relased, dacă nici acum nu se rezolvă, am o singură soluție: să renunț!

PS: Am uitat să precizez în postarea anterioară că pe cele două sisteme am xfce. Totuși mă surprinde că pe PC-BSD halește multă memorie dar se mișcă ireproșabil până acum ...
__________________
"Two things are infinite, the universe and human stupidity, and I’m not sure about the universe" - Albert Einstein
yo9fah is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to yo9fah For This Useful Post:
AnbuBlack (27.09.2012)
Old 27.09.2012, 22:27   #12
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,910
Thanks: 4,633
Thanked 6,146 Times in 2,953 Posts
Default Re: PC-BSD 9.0 tutorial

Ai instalat 9.0 sau 9.1 RC1? Până la 9.0 s-a folosit foarte mult Qt, Kris Moore a fost dezvoltator Qt, de asta până la 9.0 ”distribuţia” venea numai cu KDE, iar instalerul (9.0) are elemente de QT, începând cu 9.1 am înţeles că lucrurile s-au schimbat, vine cu un nou instaler, ce e drept nu l-am instalat şi prea multe nu ştiu să îţi zic; şi eu aştept noul Release, trebuia să fie la sfârşitul luni ăsteia, dar cum nu a apărut RC2, probabil va fi prin noiembrie, aşa a fost şi cu 9.0 ziceau că o să fie la sfârşitul lui noiembrie dar a fost în ianuarie.
__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, însă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to AnbuBlack For This Useful Post:
bogdan (29.09.2012), yo9fah (28.09.2012)
Old 29.09.2012, 20:49   #13
bogdan
RPC Super Moderator
 
bogdan's Avatar
 
Join Date: 26.06.2010
Posts: 5,326
Thanks: 5,795
Thanked 7,806 Times in 3,975 Posts
Default Re: PC-BSD 9.0 tutorial

Aualeu .. Pai daca ai pus ZFS nu ma mira ca iti consuma foarte mult RAM ! ZFS are niste facilitati deosebite, dar dupa parerea mea nu merita instalat pe configuratii cu un singur HDD. Merita intr-adevar daca faci un server de stocare cu mai multe HDD-uri, pe care sa-l "garnisesti" cu 8GB RAM (asa e recomandat pentru a rula OK ZFS). La 4 GB RAM si 1 HDD nu cred ca e o alegere potrivita deoarece nu vei folosi facilitatile excelente de redundanta ale ZFS, ba mai rau, te va incurca in utilizarea de zi cu zi a sistemului datorita consumului mare de RAM.
__________________
CHIAR Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
bogdan is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to bogdan For This Useful Post:
AnbuBlack (29.09.2012), yo9fah (29.09.2012)
Old 29.09.2012, 21:02   #14
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,910
Thanks: 4,633
Thanked 6,146 Times in 2,953 Posts
Default Re: PC-BSD 9.0 tutorial

Pe un singur hdd la ZFS nu beneficiezi de facilităţile raid-ului, însă ZFS-ul se mişcă mult mai bine UFS2 fie el şi SJ; ai un boot mai rapid pe ZFS, verifică datele mult malt mai bine şi nu există un risc foarte mic ca acestea să fie corupte, faţă de UFS, ce e drept consumă ceva ram, de nu le poţi avea pe toate.
__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, însă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to AnbuBlack For This Useful Post:
bogdan (29.09.2012), yo9fah (29.09.2012)
Old 29.09.2012, 21:09   #15
yo9fah
RPC Expert Member
 
yo9fah's Avatar
 
Join Date: 28.01.2012
Location: Europa
Posts: 525
Thanks: 1,409
Thanked 298 Times in 185 Posts
Send a message via Yahoo to yo9fah Send a message via Skype™ to yo9fah
Default Re: PC-BSD 9.0 tutorial

Ho, nu da cu pietre! Așa este Bogdan, ai dreptate, numa că sunt la capitolul teste ....
AnbuBlack: am testat începând de la versiunea 8.2 până la RC1, usb dvd, live, direct install, etc.

Cred că cea mai deșteaptă idee este să aștept versiunea finală 9.1 !!!

Până la urmă l-am făcut să boot-eze pe laptop, versiunea 9.0 dar ăla pe 32 biți (versiunea 8.2 merge brici dar fără wireless), normal și logic că am aceleași dureri de cap ca și în FreeBSD, dar ce îmi place foarte mult este că se mișcă extraordinar de bine și pe laptop, și da, versiunea 9.1 a lui PC-BSD este net superioară versiunilor anterioare.

Apropo de placa mea wireless de c**** de la broadcom, am găsit la ei (PC-BSD) chestia asta de aici, (Acolo la acel tabel 1 unde zice de BCM 4313, cred că este aproape indentică cu a mea care este BCM 4312) dar zic să aștept release-u' ... tu ce îmi recomanzi!?
__________________
"Two things are infinite, the universe and human stupidity, and I’m not sure about the universe" - Albert Einstein
yo9fah is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to yo9fah For This Useful Post:
bogdan (29.09.2012)
Old 29.09.2012, 21:20   #16
bogdan
RPC Super Moderator
 
bogdan's Avatar
 
Join Date: 26.06.2010
Posts: 5,326
Thanks: 5,795
Thanked 7,806 Times in 3,975 Posts
Default Re: PC-BSD 9.0 tutorial

Hmmm... n-am testat UFS, dar as zice ca daca ai 1 HDD, limitarea la operatiile de I/O pe HDD se datoreaza preponderent mecanicii HDD-ului; faptul ca ZFS e mai performant s-ar simti simti cu adevarat doar in RAID. Cata vreme e un singur HDD... nu stiu cat de mult se simte avantajul ZFS fata de UFS la I/O. Coruperea datelor datorita I/O pe HDD.... n-am patit niciodata asa ceva pe un sistem cu utilizare desktop, nici pe vremea "batranului" ext2 sau, mai rau, FAT16 Daca mai socotim insa si consumul de RAM, parca as merge pe UFS (sau, in fine, ext3, ext4 la linux) pentru un singur HDD... Pe o masina cu mai multe HDD si mult RAM, nu incape dubiu, ZFS e de aur !
__________________
CHIAR Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
bogdan is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to bogdan For This Useful Post:
AnbuBlack (29.09.2012), yo9fah (29.09.2012)
Old 29.09.2012, 21:28   #17
AnbuBlack
*nix enthusiast
 
AnbuBlack's Avatar
 
Join Date: 20.04.2011
Location: 127.0.0.1
Posts: 3,910
Thanks: 4,633
Thanked 6,146 Times in 2,953 Posts
Default Re: PC-BSD 9.0 tutorial

Nu prea am folosit utilitarul ndisgen, de regula transformă un driver de Windoze într-unul pentru platformele free/open-source. Nu înţeleg de ce nu îţi merge cu bwi, ala este driverul pentru placa pe care o ai. Am citit şi eu că noua versiunea PC-BSD vine cu ceva îmbunătăţiri faţă de 9.0, dar nu am avut timp să o testez; poate îmi fac timp zilele astea. Ce mi-a plăcut la el este că instalezi totul în cam 30 min, dar are şi multe porcări care uneori deranjează un utilizator mai avansat. Aşteaptă măcar RC2, de regulă la foarte puţin timp apare şi releas-ul, numai în cazuri speciale apare RC3, dar asta se întâmplă rar.
__________________
Doar Universul şi prostia umană sunt infinite, însă nu sunt sigur de primul. - Albert Einstein


_________________
Manuale:
_FreeBSD: FreeBSD Handbook | The Complete FreeBSD | Unix Toolbox | FAQ
_Arch GNU/Linux : ArchWiki
AnbuBlack is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to AnbuBlack For This Useful Post:
bogdan (29.09.2012), yo9fah (29.09.2012)
Old 29.09.2012, 21:28   #18
bogdan
RPC Super Moderator
 
bogdan's Avatar
 
Join Date: 26.06.2010
Posts: 5,326
Thanks: 5,795
Thanked 7,806 Times in 3,975 Posts
Default Re: PC-BSD 9.0 tutorial

Quote:
Originally Posted by yo9fah View Post
Ho, nu da cu pietre! Așa este Bogdan, ai dreptate, numa că sunt la capitolul teste ....
Ha ha ha ! Acu' am vazut postarea ta ! Testeaza, asta-i cea mai buna cale de a vedea exact cum stau lucrurile.

Quote:
Originally Posted by yo9fah View Post
Apropo de placa mea wireless de c**** de la broadcom, am găsit la ei (PC-BSD) chestia asta de aici, (Acolo la acel tabel 1 unde zice de BCM 4313, cred că este aproape indentică cu a mea care este BCM 4312) dar zic să aștept release-u' ... tu ce îmi recomanzi!?
E, nu-i chiar de cacao ...
Uite-o si pe-a mea:
Code:
lspci
03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4311 802.11a/b/g (rev 02)
Works like a charm in CentOS 6 (in sfarsit am apucat sa trec si laptopul la CentOS 6 de la CentOS 5) cu driverul din distributie, n-a trebuit sa mai downloadez driver de la Broadcom. Sunt foarte multumit de modul in care a evoluat driverul open source pentru chipset-ul asta; viteza de transfer e similara cu cea obtinuta pe CentOS 5 cu driverul proprietar.
M-am uitat pe link-ul pus de tine, insa vad ca e vorba de rularea driverului de windoze cu ndis (in linux il stiam de ndiswrapper, in BSD vad ca ii zice ndisgen). Dezavantajul (in linux ...) e viteza de transfer foarte mica fata de un driver nativ. Poate ca in BSD o fi mai bine decat in linux cu ndis, dar ma indoiesc totusi ca se apropie de performantele unui driver nativ.
__________________
CHIAR Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
bogdan is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to bogdan For This Useful Post:
AnbuBlack (29.09.2012), yo9fah (29.09.2012)
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tutorial asamblare PC pas cu pas-3 parti! Alin99 Suport Tehnic 3 08.12.2012 20:10
PC-BSD Ports Jail - Tutorial AnbuBlack BSD-uri 0 03.04.2012 11:01
UNIX Tutorial for Beginners AnbuBlack BSD-uri 0 05.12.2011 19:17
Instalare NetBSD - tutorial AnbuBlack BSD-uri 3 10.10.2011 00:10
Tutorial BIOS XVanish How To... 1 13.01.2011 14:25

 
Advertisement
camere foto digitale

aparate foto digitale


Partner Links
Sabitech Media - dezvoltare web, servicii media

RSP Forum - sateliti.info
Comunitate Satelitara


All times are GMT +2. The time now is 05:59.


Powered by vBulletin® - © Jelsoft Enterprises Ltd.
~ Copyright © 2007-2015 Romanian PC Forum ~
Toate drepturile rezervate

Romanian Sattelites Provider Wi-Fi Magazin